середа, 21 грудня 2016 р.

ЯК ПОФАРБУВАТИ ЖИВІ КВІТИ

Завдяки цьому експерименту є можливість  спостерігати рух води в рослинах.
Вам знадобляться:
- будь-які квіти з білими пелюстками (наприклад, білі гвоздики)
- ємності для води
- харчові барвники різних кольорів
- ніж
- вода


План роботи:
1. Наповніть ємності водою.
2. Додайте в кожну з них харчовий барвник певного кольору.
3. Відкладіть одна квітка, а іншим кольорам підріжте стебла. Ножиці для цієї мети не годяться - тільки гострий ніж. Обріжте стебло потрібно навскіс на 2 сантиметри під кутом 45 градусів у теплій воді. Постарайтеся при переміщенні квітів з води в ємності з барвниками зробити це максимально швидко, затиснувши зріз пальцем, оскільки при контакті з повітрям в мікропорах стебла утворюються повітряні пробки, що заважають воді вільно проходити по стеблу.
4. Помістіть по одній квітці в кожну ємність з барвником.
5. Тепер візьміть той квітка, що ви відклали. Розріжте (розщепіть) його стебло вздовж від центру на дві частини. Повторіть з ним процедуру, описану в пункті 3. Після цього розташуйте одну частину стебла в ємність з барвником, наприклад, синього кольору, а іншу частину стебла в ємність з барвником ін. кольори (наприклад, червоним).
6. Залишається чекати, поки окращенная вода підніметься стебелькам рослин вгору і забарвити їх пелюстки в різні кольори. За часом це займе близько 24 годин. В кінці експерименту не забудьте обстежити кожну частину квітки (стебло, листя, пелюстки), щоб побачити шлях води.
Пояснення досвіду:
Вода надходить в рослину з грунту через кореневі волоски і молоді частини коренів і по судинах розноситься по всій його надземної частини. З пересувається водою розносяться по всьому рослині поглинені коренем мінеральні речовини. Квіти, які ми використовуємо в експерименті, позбавлені коренів. Тим не менш рослина не втрачає можливість поглинати воду. Це можливо завдяки процесу транспірації - випаровування води рослиною. Основним органом транспірації є лист. В результаті втрати води в процесі транспірації в клітинах листків зростає смокче сила. Транспірація рятує рослину від перегріву. Крім того, транспірація бере участь у створенні безперервного струму води з розчиненими мінеральними та органічними сполуками з кореневої системи до надземних органів рослини.
У рослин є два типи судин. Судини-трубочки, які є ксилемою, передають воду і поживні речовини знизу вгору – від коріння до листя. Утворюються в листках при фотосинтезі поживні речовини йдуть зверху вниз до коріння з інших судинах – флоемі. Ксилема знаходиться вздовж краю стебла, а флоема – у його центру. Така система трохи схожа на кровоносну систему тварин. Пристрій цієї системи схоже у всіх рослин – від величезних дерев до скромного квітки
Пошкодження судин може погубити рослина. Саме тому не можна псувати кору дерев, так як судини розташовані близько до неї..

Автор: Ганна Пономаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар